Biografie

Fred van Laarhoven (1960) begon zijn loopbaan in de fotografie in 1982 als fotojournalist.

Op de centrale redactie van het Algemeen Dagblad bepaalde hij als fotoredacteur een aantal jaren mede het beeld van de krant. Na zijn periode bij het AD bracht hij zijn ervaring bij een landelijke krant in de praktijk bij diverse regionale dagbladen.

Toch begon de liefde voor zijn oude vak bij de fotograaf pur sang steeds meer te kriebelen: “Dag in dag uit was ik bezig anderen te vertellen welke foto’s ze moesten maken, maar eigenlijk wilde ik zélf weer die mooie foto’s maken”.

Dat was het begin van een eigen bedrijf met een perfect geoutilleerde studio, waarin de vakfotograaf van origine zelf zijn mooiste foto’s kon maken en een snel groeiende klantenkring aan zich wist te binden. Fred van Laarhoven heeft zich gaandeweg gespecialiseerd in interieur- en architectuurfotografie, waarvoor hij de meest geavanceerde apparatuur en speciaal daarvoor ontwikkelde objectieven kan inzetten.
In een snel veranderende markt moet ook als ondernemer worden gedacht. Daarom heeft Fred besloten op 1 juni 2020 de studio af te stoten. De vraag naar studiowerk nam al jaren af en de Coronacrisis was de druppel die de doorslag gaf om de kosten van de studio te reduceren tot nul door deze op te geven.  De studio opdrachtgevers worden nu op locatie bediend. Fred van Laarhoven zet zijn kennis en ervaring in bij het fotograferen en bij het produceren van reclame- en publiciteitsfoto’s.

In 2015 heeft Fred zich geconformeerd aan de "Amsterdam Principals" een manifest, opgesteld in het Rijksmuseum te Amsterdam, aangaande standaardisering van 'Art, fine-art and heritage Photography". Een serie Noord Franse Gotiek gemaakt begin 2015 is al beschikbaar voor exposities.

Vanuit zijn journalistieke verleden weet hij bovendien precies naar welk soort foto’s de voorkeur van kranten en tijdschriften uitgaat, technisch maar ook inhoudelijk: “In dat opzicht kan ik mijn opdrachtgevers op maat adviseren. Dat is iets waarin ik me kan onderscheiden van andere fotografen”.Een ander verschil maakt Fred van Laarhoven in zijn artistiek en landschappelijke fotografie. Unieke werken die vaak ook "Unica" worden geprint staan voor exclusieve fotografische kunst.

Sinds 2018 geeft Fred ook fotocursus aan amateurfotografen. U kunt zonder ervaring en kennis deelnemen aan de fotocursussen. zie ook onder rubriek fotocursus.
Fred is sinds mei 2021 ook verbonden als free-lance docent aan de Nederlandse Academie Voor Beeldcreatie / De Nederlandse Fotovakschool

CRKBO Docent KLEIN

Fred is CRKBO geregistreerd docent en bevoegd binnen het beroepsonderwijs les te geven

tekst: Ilze Rike ( ID2Media )
  Willem Ammerlaan ( oud hoofdredacteur Algemeen Dagblad )

Fred van Laarhoven